martijndegraaf1001

Reis naar Leven

Martijn’s Reis naar Leven, dag 327, letters

Een reactie plaatsen

imagesHier kijk ik naar letters, mijn  ervaring met ze. Deels door uitspraken waarin ze een prominente rol hadden, deels door mijn ervaring met de letter tijdens het leren schrijven, of de introductie ervan in mijn leven als kind.

 

A werd de letter van ziekte en doktersbezoek, warbij ik mijn mond open moest doen en A zeggen. De dokter keek dan in mijn keel. Zo werd de A de letter die toegang gaf tot ziekte. Ik geef toe dat ik ziek ben, door deze letter wordt het zichtbaar dat ik ziek ben. Elke keer dat ik een A spreek geef ik toe en laat ik zien dat ik ziek ben

 

Mijn moeder had veel berooerde uitspraken over kinderen, zoals b.v. “kinderen zijn hinderen” sprak vader Cats, en “wat zijn ze lief……. als ze slapen”. Zo had ze ook deze: “een engeltje met een B ervoor.Zo werd de B voor mij een boosaardige letter die de dingen verknoeide voor me.

 

De C vond ik een onbetrouwbare letter toen ik hem leerde kennen omdat ie dan weer als S klinkt en dan weer als K. Ik vond hem een beetje overbodig overblijfsel uit een ver verleden (Latijn).

 

De D vond ik een opdringerige letter, in “De dikke meneer” en in “drukken” als “poepen”

Hij ziet er ook uit als een dikke buik. De letter D werd  voor mij de letter waarmee ik druk uitoefen van binnen naar buiten elke keer dat ik hem uitspreek.

 

De X was een letter apart omdat ie vrijwel nooit gebruikt werd toen. Ik vond hem sterk en onafhankelijk door z’n stoere houding: hij staat stevig en hij neemt ruimte in en in alle richtingen drukt hij zich uit: “hier ben ik, ik sta hier”.

 

De K stond voor alles wat een indruk op me maakte. Iets wat me raakt. Prikkelt, kietelt. Kijken. Enigzins bedreigend. elke keer dat ik de K uitspreek beschadig ik mezelf, irriteer ik mezelf of kietel ik mezelf.

 

De L van sloom en lui. Een letter waar je geen vrienden mee moest zijn want dat kwam je op afkeuring te staan. Lekker dat De L had iets traags, zoals in slak, sloom lui, en van De L was iets van een aanraking als een streling. De traagheid van de fysieke realiteit waarbij de aanraking de tijd krijgt om fysiek gevoeld te worden. Een aanraking die erlangs glijdt.

 

“Daar heb ik de P in”, was een uitspraak die ik meekreeg. ”de P” stond voor “de pest”. Zo werd de P voor mij een letter die afkeer uitdrukt, hekel. Ook als geluid gebruikte mijn moeder hem om miachting uit te drukken: P met een H erachteraan.

 

De M was een echte joepie letter. Hij staat zo stevig en belooft overvloed “mmmm” duidt iets lekkers aan. Mond houden, niet laten merken wat je vindt. Inhouden, de klank niet vrij uitlaten klinken. In die zin ook beschermend want ik blijf verdekt opgesteld. Spannend ook ingehouden spanning. gedeprimeerd in het onvermogen om voluit mee te doen, voluit er te zijn. Verboden genot ook. Ja de M als geremdheid.

 

N is een letter die zich overal tussendoor naar binnen wringt. Als een ongenode gast. Beetje pissig, antipathiek. Ook als een halfslachtige M: de mond is maar een beetje dicht, niet met de lippen maar met de tong en gehemelte, in die zin wat toegeeflijk. Elke keer dat ik de N spreek laat ik de wereld een beetje binnenkomen, naar binnen slippen, terwijl ik dat eigenlijk niet wil, meer als toegeeflijkheid.

 

De O herinnert mij aan mijn onvolmaaktheid, want zijn vorm vraagt om volmaakt getekend te worden, maar in de praktijk lukt dat zelden.

 

Share

Advertenties

Auteur: martijndegraaf1001

I am currently in the process of re-creating myself from a selfish being into a participant of a group of individuals that works for what's best for life on Earth, which is what's best for all of us, because without life we have no existence. Desteni is the name of the expanding group. I am writing my Journey to Life blogs to deconstruct the patterns based on fear that I exist as and to share this, so anyone can see the process I am walking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s