martijndegraaf1001

Reis naar Leven

Martijn’s Reis naar Leven. Natuur in de marge. Dag 428

Een reactie plaatsen

imagesIk woon hier in de wijdsheid van de voormalige veenkoloniën. Het oorspronkelijke landschap is hier in zo’n honderd jaar tijd – tot aan de tweede wereldoorlog zo’n beetje – volledig op de schop gegaan voor turfwinning. De gangbare brandstof toen.

Nu hebben we hier aan overgehouden een door landmeters uitgezet kunstmatig landschap waarin de rechte lijnen domineren.

De oorspronkelijke natuur kon niet terugkeren want het veen waarop het gedijde was weg.

De natuur, zoals die zichzelf wil uitdrukken in haar planten-, bomen- en struikengemeenschap, niet voor een gat te vangen, heeft voor de nieuwe situatie talloze creatieve ideeën beschikbaar. Die worden met het grote inzet ten uitvoer gebracht zodra de winter z’n grip op het land en de wateren verliest.

De mens ziet het met lede ogen aan. In talloze schuren en schuurtjes heeft hij een arsenaal aan natuurvernietigingsmachines klaar staan om de natuur terug te dringen in de marge van het bestaan. Binnen de grenzen van enkele kleine perceeltjes hier en daar, en op de oevers van sommige  beekjes mag de natuur zich, slechts gestoord door een enkele jager of afvaldumper, naar hartelust uitdrukken.

Er is wat de mensheid betreft eigenlijk geen plaats voor het leven zelf op Aarde. In onze grenzeloze zelfoverschatting geven we zelf wel invulling aan wat ‘leven op Aarde’ moet inhouden. Het leven zelf zien we daarbij over het hoofd, druk als we zijn met uitvoering te geven aan wat we ons inbeelden.

Ik zeg; dit is niet leven, dit is uit-leven. Het uitleven van alle mogelijke innerlijke drijfveren die de mens kan hebben voor z’n handelen. Waarin het leven wat hier is geen stem heeft. Ja zelfs de stem van het eigen stukje natuur wat ieder mens zijn bestaan geeft hier en direct tot z’n beschikking heeft; het menselijk lichaam, wordt grotelijks veronachtzaamd en ingezet voor alle mogelijke persoonlijke doelen waar het part nog deel aan zou hebben als het aan het zelf lag.

Advertenties

Auteur: martijndegraaf1001

I am currently in the process of re-creating myself from a selfish being into a participant of a group of individuals that works for what's best for life on Earth, which is what's best for all of us, because without life we have no existence. Desteni is the name of the expanding group. I am writing my Journey to Life blogs to deconstruct the patterns based on fear that I exist as and to share this, so anyone can see the process I am walking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s