martijndegraaf1001

Reis naar Leven

Martijn’s Reis naar Leven. Proces – wraakgevoelens. Dag 430, 431

2 reacties

imagesEen stukje proces

Ik was aan het werk in de paddock en ik zag het paard van mijn ex-vriendin. Ik groette hem en ik moest aan haar denken en ik voelde een lichte wrevel, zoals wel vaker. Toen kwam hij op me toegelopen en hoe hij het deed weet ik niet maar ineens kreeg ik het inzicht dat ik wraakgevoelens jegens haar bij me droeg. Ik moest een beetje lachen omdat ik ‘ontdekt’ was en omdat ik dit nooit achter mezelf had gezocht. Dus dank je wel paard!

Ik nam me voor deze wraak te beëindigen. Later op de dag stond de wraak ineens levensgroot ‘voor me’ en stond ik voor mijn eigengestelde opgave om er een eind aan te maken. Ik zag de wraak onder ogen, het was een hele nare indruk, ik liet me er niet door wegjagen maar ‘liep er in’ en ‘er doorheen’, terwijl ik stabiel bleef. En aan de andere kant kwam ik er uit en het was er niet meer. Nog weer later speurde ik voorzichtig of er nog iets van te vinden was, of het ‘ding’ zelf weg was, of er nog restjes/fragmenten van waren. Niks! In een keer weg. Ik keek of ik het terug zou willen hebben. Ik zag dat ik zonder kon en besloot daartoe. Beter zo. Niet dat rare ‘opborrelende ding’ in me.

In de nacht kwam ik er op om het om te draaien: koesterde ik wraak jegens mezelf? En inderdaad! Wilde ik dat opgeven? Niet zo makkelijk. Hier moest ik ruimhartig zijn. Verwijten aan mezelf stoppen. Minachting voor mezelf stoppen.  Veroordeling van mezelf stoppen. Dat is gelukt:

Ik vergeef mezelf toegestaan en aanvaard te hebben minachting voor mezelf te voelen wegens het voorbij zijn van de relatie met Mirjam

waarin ik mezelf vergeef toegestaan en aanvaard te hebben het gevoel te hebben dat ik niet geslaagd ben

Ik vergeef mezelf toegestaan en aanvaard te hebben mezelf verwijten te maken dat de relatie voorbij is

Ik vergeef mezelf toegestaan en aanvaard te hebben te vinden dat ik het verkeerd aangepakt heb: dat ik niet bij mijn wil gebleven ben om voor een agreement te gaan en in plaats daarvan me afwachtend heb opgesteld in de veronderstelling dat dat dan later wel zou komen

Ik vergeef mezelf toegestaan en aanvaard te hebben mezelf te veroordelen vanwege het voorbij gaan van de relatie

waarin ik mezelf vergeef toegestaan en aanvaard te hebben het gevoel te hebben dat ik het veel te lang heb laten duren terwijl er geen enkele beweging was naar een agreement.

Ik stel me ten doel, wanneer en als ik mezelf een relatie zie vormen in mijn gedachten en gevoel, te stoppen. Want ik zie en begrijp en realiseer me dat niet iets is om in stand te houden maar om mezelf te vergeven tot in alle details, want ik houd me ermee afgescheiden van de concrete werkelijkheid. Ik adem en ik ga voort op mijn Reis naar Leven waarvan een agreement deel kan uitmaken omdat het puur een afspraak is om deze Reis samen te lopen.

Vandaag komt nu naar boven wat er onder de wraak verborgen lag. In de eerste plaats moeheid. Wraak koesteren is uitputtend op den duur. ‘Hij werd verteerd door wraak’. En verder een moedeloosheid. Wraak is motiverend, dat valt nu weg. Ik voel me nu moedeloos.

Deze fase is inmiddels voorbij.

Share

Advertenties

Auteur: martijndegraaf1001

I am currently in the process of re-creating myself from a selfish being into a participant of a group of individuals that works for what's best for life on Earth, which is what's best for all of us, because without life we have no existence. Desteni is the name of the expanding group. I am writing my Journey to Life blogs to deconstruct the patterns based on fear that I exist as and to share this, so anyone can see the process I am walking.

2 thoughts on “Martijn’s Reis naar Leven. Proces – wraakgevoelens. Dag 430, 431

  1. Lol nee “dat ik dit nooit achter mezelf had gezocht” – omdat we onszelf altijd goed aan het voordoen zijn. Ook voor onszelf, bezig een plaatje te presenteren. Hilarisch he.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s