martijndegraaf1001

Reis naar Leven

De ‘ja maar’-angst – Dag 545

1 reactie

download“Ja maar”

Dit horen we nogal eens in discussies opduiken en Sylvie maakte me er op attent dat het iets is om als alarmbelletje te gebruiken. Wat is er aan de hand als ik “ja maar” zeg, ik mis een punt van zelfverandering! En wat zit daar achter: angst. Ik wil deze angst vermijden te zien, ik vlucht ervan weg in de woorden/argumenten die ik uitspreek na mijn ‘ja maar’. Argumenten zoek ik in mijn mind, die geeft alleen zichzelfbevestigende argumenten. Hierdoor versterk ik mijn verdedigende/aanvallende houding na de ‘ja maar’. Ik kan en wil daardoor totaal niet meer horen wat de ander voor het voetlicht wilde brengen. Ik moet stoppen en weggaan uit de situatie. Stil laten worden en dan komt het zien, wat ik niet zag door de ‘ja maar’. Het punt wat de ander wilde maken en de angst die dat in mij opriep.

Ik vergeef mezelf toegestaan en aanvaard te hebben na mijn ‘ja maar’ niet te stoppen

Ik stel me ten doel na een ‘ja maar’ te stoppen, uit de situatie te gaan en het stil te laten worden totdat ik kan zien want ik heb iets gemist

Ik vergeef mezelf toegestaan en aanvaard te hebben door te praten na de ‘ja maar’ in plaats van te stoppen

Wanneer en als ik me zie doorpraten na mijn ‘ja maar’ – stop ik en adem ik – ik zie en begrijp en realiseer me dat mijn woorden geen waarde hebben omdat mijn uitgangspunt angst is. In plaats ervan – ik ga weg uit de conversatie, evt. naar een andere ruimte, om stil te worden en in mezelf te kijken om tot helderheid te komen.

Ik vergeef mezelf toegestaan en aanvaard te hebben te geloven/vinden dat ik iets juist zie en/of in mijn recht sta en/of een valide punt heb ondanks het feit dat ik ‘ja maar’ gebruikte wat angst aanduidt.

Wanneer en als ik me zie geloven/vinden dat ik iets juist zie en/of in mijn recht sta en/of een valide punt heb ondanks het feit dat ik ‘ja maar’ zei – stop ik en adem ik – ik zie/begrijp/realiseer me dat ik als ego tracht te scoren/winnen. In plaats ervan – ik ga terug naar het moment voor de ‘ja maar’ en zie wat de angst triggerde.

Ik vergeef mezelf toegestaan en aanvaard te hebben te geloven dat ‘ik als mijn idee’ na de ‘ja maar’ opzichzelf genoeg gewicht heeft om gerespecteerd te worden

Wanneer en als ik me zie geloven dat ‘ik als mijn idee’ na de ‘ja maar’ opzichzelf genoeg gewicht heeft om gerespecteerd te worden – stop ik en adem ik – ik zie/begrijp/realiseer me dat wat voor idee het ook is het uitgangspunt angst is geweest om ermee te komen wat het waardeloos maakt. In plaats ervan – ik ga terug naar het moment voor de ‘ja maar’ en ik zie wat ik niet wilde horen en dat laat ik tot me doordringen.

Ik vergeef mezelf toegestaan en aanvaard te hebben respect wat ik verlang voor mijn idee waarmee ik kom na de ‘ja maar’ te definiëren als ‘kom er niet aan’, in plaats van te zien/begrijpen/me te realiseren dat ik dat alleen maar verlang omdat ik daarmee hoop te vermijden de  angst onder ogen te zien die ik in de ‘ja maar’ uitdruk.

Ik stel me ten doel de ‘ja maar’-angst onder ogen te zien, te ademen en er doorheen te wandelen zodat ik het punt van zelfverandering benut wat geopend werd door de woorden van de ander.

 

Share

Advertenties

Auteur: martijndegraaf1001

I am currently in the process of re-creating myself from a selfish being into a participant of a group of individuals that works for what's best for life on Earth, which is what's best for all of us, because without life we have no existence. Desteni is the name of the expanding group. I am writing my Journey to Life blogs to deconstruct the patterns based on fear that I exist as and to share this, so anyone can see the process I am walking.

One thought on “De ‘ja maar’-angst – Dag 545

  1. Pingback: ja maar...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s